...

Coğrafya Bölümü

2023 Yılı Uluslararası Jeomorfoloji Bölgesel Konferansı Başladı
13/09/2023

Nevşehir Valiliği himayelerinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Coğrafi Bilgi Sistemleri, Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi (CBS-UZAM), Kapadokya Jeolojik Miras ve Kaya Oyma Yapıları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Uluslararası Jeomorfoloji Birliği (International Association of Geomorphologists) (IAG), Jeomorfoloji Derneği ve Kapadokya Jeopark iş birliğinde düzenlenen “2023 Yılı Uluslararası Jeomorfoloji Bölgesel Konferansı (International Regional Conference on Geomorphology)” başladı.

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde başlayan ve 12-14 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “2023 Yılı Uluslararası Jeomorfoloji Bölgesel Konferansı”nın açılışına; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir Vali Yardımcısı Ahmet Erdoğdu, NEVÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Özlem Fındık ve Prof. Dr. Mutluhan Akın, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Türkiye Jeomorfoloji Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yiğitbaşıoğlu, NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenay Güngör, üniversitenin akademik ve idari personeli, bilim insanları ve araştırmacılar katıldı.

32 Farklı Ülkeden Bilim İnsanı ve Araştırmacı NEVÜ’de Buluştu 

NEVÜ iş birliğinde ve ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Jeomorfoloji Bölgesel Konferansına; İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Belçika, Rusya Federasyonu, İsrail, Japonya, Brezilya, Hindistan, Avustralya, Camerun ve Fas başta olmak üzere dünyanın 32 farklı ülkesinden 120 yabancı ve 75 Türk bilim insanı ve araştırmacı katıldı.

Konferans Açılış Konuşmalarıyla Başladı

NEVÜ tanıtım filmi gösterimiyle başlayan konferansın ilk açılış konuşmasını Türkiye Jeomorfoloji Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yiğitbaşıoğlu yaptı.  Prof. Yiğitbaşıoğlu “Geçen yıl Coimbra'da (Portekiz’de) alınan kararın ardından uzun bir hazırlık süreciyle bugünlere geldik. Bu konferansta, jeomorfoloji alanındaki bilgi ve uzmanlıklarını paylaşmak üzere dünyanın birçok yerinden bilim insanını bir araya getirdik ve 3 gün sürecek olan konferansımızda 3 farklı salonda çok sayıda bildiri ve posterin sunumu gerçekleştirilecek” diye konuştu.

"Kapadokya Yer Bilimleri Açısından En Önemli Bölgelerden Biri”

Kapodokya Jeoparkı Bilimsel Koordinatörü Urfa Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Serdar Aytaç Kapadokya’nın yer bilimleri açısından en önemli bölgelerden biri olduğunu söyledi. Aytaç, “Jeoparkların en önemli misyonlarından biri de jeomirasın korunmasının yanı sıra eğitim ve bilime katkı sağlamaktır. ‘Kapadokya yer bilimleri açısından en önemli bölgelerden biridir’. Bu cümle size çok abartılı gelebilir. Ancak Kapadokya çok zengin bir jeolojik çeşitliliğe sahip. Bu bağlamda; bölge, Paleozoik metamorfik kayaçlardan tarih öncesi volkanik patlamalara kadar Dünya tarihinin 300 milyon yıldan fazlasının belgelenmesine yardımcı olmuştur. Çeşitli tipte fay yapılarına, flüvyal, volkanik ve karstik yeryüzü şekillerine, aşınma süreçlerinin kanıtlarına, diferansiyel aşınma süreçlerine bağlı topografik tersinme örneklerine ve farklı jeolojik dönemlerde oluşmuş kaya ve tabakalara ev sahipliği yapmaktadır. Tüm bu zenginlikleriyle Kapadokya, yer bilimleri açısından bir saha laboratuvarı niteliğindedir. Ayrıca yer bilimleri açısından taşıdığı önemin yanı sıra tarihi, kültürel ve arkeolojik açıdan da Türkiye'nin eşsiz alanlarından biridir. Bu vesileyle kongrenin tüm bilim insanlarına hayırlı olmasını temenni ediyor, başarılar diliyorum” dedi.

Rektör Aktekin: Ulusal ve uluslararası düzeydeki dünyanın en prestijli bilimsel etkinliklerini hayata geçirerek, şehrimizin ve bölgemizin gelişimi ile tanıtımına maksimum katkı sağlama gayretindeyiz.

Açılışta konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ise ihtisas üniversitesi olarak ulusal ve uluslararası düzeydeki etkinliklere büyük önem verdiklerini söyledi. Aktekin, “Üniversitemizin Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisas üniversitesi olarak belirlenmesinden bu güne ihtisas alanımızla ilgili bir çok etkinliği gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Paydaşı ve ev sahibi olduğumuz Bölgesel Jeomorfoloji Kongresi de yine ihtisas alanımız ile ilgili Doğal Miras kapsamındaki çok değerli bir etkinlik.

Kapadokya’nın kalbinde yer alan Nevşehir'imizin seçkin bir yüksek öğretim kurumu olarak, gerek ulusal gerekse uluslararası düzeydeki dünyanın en prestijli bilimsel etkinliklerini hayata geçirerek hem şehrimizin hem de bölgemizin gelişimi ve tanıtımına maksimum katkı sağlama gayretindeyiz. Bugün ise üniversite olarak Bölgesel Jeomorfoloji Kongresi'ne de paydaş ve ev sahibi olmaktan ayrıca büyük bir onur ve mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim.

Kongremize dünyanın farklı ülkelerinden 200’e yakın değerli bilim insanı ve araştırmacı katılarak çeşitli oturumlarla ve sunulacak bildirilerle çok önemli bilimsel etkinlikler gerçekleştirilecektir. Kongre sırasında ve sonrasında katılımcılar, peri bacalarından Maar göllerine, akarsu sekilerinden lav akıntılarına, Tuz Gölü’nden Ihlara Vadisi’ne kadar Kapadokya’nın jeolojik çeşitliliğinin harikalarını keşfetme fırsatına sahip olacaklardır.

Şehrimiz ve bölgemizin jeomorfolojik yapısını ele alan böylesine değerli bir bilimsel etkinliğin gerçekleşmesinde saygın katkı ve teşviklerinden dolayı başta Sayın Valimiz Ali Fidan olmak üzere Nevşehir Valiliğimiz yetkililerine, üniversitemiz ilgili birimleri ile uygulama ve araştırma merkezlerinin yönetici akademik ve idari personeline, Jeomorfoloji Derneği yönetici ve personeli ile katkı sağlayan herkese şahsım ve üniversitem adına çok teşekkür ediyorum. Kongremizin de tüm bilimsel hedeflerine ulaşması ve ortaya çıkacak neticelerin ülkemiz ve dünya bilim camiasına hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu. 

Vali Yardımcısı Erdoğdu: Kapadokya Tarihi, Yeryüzü ve Diğer Yer Bilimsel Özellikleri Açısından Sadece Ülkemizin Değil Tüm Dünyanın Nadide Alanlarından Birisi.

Açılışta konuşan Nevşehir Vali Yardımcısı Ahmet Erdoğdu ise Jeomorfoloji Bölgesel Konferansı’nın Dünya’nın 100 önemli jeositinden biri olan Kapadokya’da gerçekleştirilmesinin kongreye ayrı bir önem ve anlam yüklediğini söyledi.

Vali Yardımcısı Erdoğdu “Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız bu yıl,  Uluslararası Jeomorfoloji Birliği, Jeomorfoloji Derneği, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Kapadokya Jeopark ve Nevşehir Valiliği iş birliğinde hazırlanan Bölgesel Jeomorfoloji konferansında sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyor ve hepinize hoş geldiniz diyoruz. Uluslararası Jeomiras Komisyonu (IUGS)  2022 yılında dünyanın en önemli 100 jeositini belirledi. Ülkemizden ise bu listeye girmeye Kapadokya ve Pamukkale layık görüldü. 

Bugün yerbilimleri ile ilgili bir bilim şölenine ev sahipliği yapıyoruz. Kanaatimce bu kongrenin dünyanın 100 önemli jeositinden biri olan Kapadokya’da gerçekleşmesi kongreye ayrı bir önem ve anlam yüklemektedir” diye konuştu.

Açılış konuşmalarından sonra konferansa İngiltere’den davetli konuşmacı olarak çevrim içi katılan Dr. Warren Eastwood, “Lake Core Records As Archives of Clastic Sediment Influx and Erosion Histories” adlı sunumumda bulundu.

3 Gün Boyunca Sözlü ve Poster Sunumu ile Arazi Çalışmaları Yapılacak

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi iş birliği ve ev sahipliğinde 32 farklı ülkeden bilim insanı ve araştırmacının katılımıyla başlayan konferans 3 gün boyunca 3 ayrı salonda devem edecek. Konferans boyunca 140 sözlü sunum ve 60 poster sunumu gerçekleştirilecek.

Konferans kapsamında ayrıca Nevşehir ve yakın çevresinde 4 ayrı arazi çalışması gerçekleştirilecek. Bunlardan ilki Kapodokya Geoturizm Turu, ikincisi Ecemiş Alüvyon Yelpazeleri, Erciyes Volkanı, Sultansazlığı Sulak Alanı, Erciyes Morenleri, üçüncüsü ise İç Anadolu’nun genel Jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri ve sonuncusu Batı ve Orta Toroslar’ın tektonik ve jeomorfolojik özelliklerine yönelik olacak. Her bir saha çalışması Türk bilim insanlarının moderatörlüğünde yapılacak.